Zelf uw gelakte houten vloer onderhouden

Dagelijks Onderhoud: De Sleutel tot Duurzame Glans

Net zoals elke vloer wilt u deze regelmatig stofzuigen met een zachte borstelmond. Niet alleen staat dit netter, maar zand en vuil kunnen ook kleine krassen veroorzaken doordat het schuurt. Het plaatsen van matten bij de ingangen is bovendien aan te bevelen om vuil en gruis op te vangen. Vloerkleden op drukke plekken voorkomen slijtage op veelgebruikte delen van de vloer.

Om uw gelakte houten vloer er zo mooi mogelijk uit te laten zien raden wij aan om deze regelmatig te dweilen met een vochtige dweil. Let er op dat de dweil goed uitgewrongen is, u wilt voorkomen dat uw gelakte houten vloer kletsnat wordt. Dit kan de lak namelijk aantasten. U kunt een speciale PH neutrale cleaner gebruiken als toevoeging aan het dweilwater voor uw gelakte houten vloer. Hier zijn speciale PH-neutrale cleaners voor ontwikkeld.

Periodiek onderhoud van uw gelakte houten vloer

Naast regelmatig stofzuigen en dweilen, kunt u meer doen om zo lang mogelijk van uw vloer te genieten. U kunt uw gelakte houten vloer ongeveer tweemaal per jaar onderhouden met polish om de glans te vernieuwen.

Na lange tijd kan het zijn dat de vloer er dof of smoezelig uit begint te zien. U kunt dan een polishremover of intensiefreiniger gebruiken om de polish te verwijderen. Na verwijdering kan een nieuwe polishlaag worden aangebracht waardoor uw vloer er weer als nieuw uitziet.

Verwijderen van vlekken van gelakte houten vloeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Zo verwijdert u veelvoorkomende vlekken:

Gemorst voedsel verwijderen

Eten en drinken kunnen zorgen voor hardnekkige vlekken wanneer deze niet direct worden opgeruimd. Voorkom dat de vloeistof dieper in het hout doordringt, omdat dit kan leiden tot verkleuring en mogelijk aantasting van de lak.

Ruim het gemorste eten snel op met keukenpapier of een doek. Vervolgens kun je een licht vochtige met een beetje cleaner voor gelakte houten vloeren gebruiken. Wrijf voorzichtig en maak kleine cirkelvormige bewegingen om de vlek te verwijderen.

Schoenstrepen op uw gelakte houten vloer

Lichte schoenstrepen en oppervlakkige krassen zullen onvermijdelijk optreden. Gelukkig kunnen deze problemen vaak worden aangepakt zonder al te veel moeite. Voor lichte schoenstrepen is een zachte gum je beste vriend. Wrijf zachtjes met de gum over de streep om deze voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt om verdere schade te voorkomen.

Inkt en Nagellak uit je gelakte houten vloer verwijderen

Inktvlekken en nagellak kunnen lastige uitdagingen vormen voor gelakte houten vloeren. Vermijd krachtig wrijven of deppen, omdat dit de vlek verder kan verspreiden. Gebruik in plaats daarvan een microvezeldoek met speciale vlekverwijderaar aan die geschikt is voor gelakte oppervlakken. Volg de instructies van het product zorgvuldig en werk geduldig om de vlek voorzichtig te verwijderen. Na het verwijderen van de vlek, reinig het behandelde gebied zoals eerder vermeld, met een licht vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Advies nodig over de juiste reinigingsmiddelen? Vraag het ons!

Heeft u beschadigingen in uw vloer?

Na verloop van tijd kunnen misschien toch krassen, vlekken en deukjes in uw vloer terechtkomen. Als dit ondiepe deuken zijn, kunnen deze worden verwijderd door de vloer grondig te laten reinigen of te schuren en laten voorzien van een nieuwe laklaag. Hiermee is uw houten vloer weer als nieuw en kan deze weer jaren mee!