Verschillende legpatronen voor uw vloer

Plankenpatroon

Het meestgebruikte patroon voor vloeren is een patroon van rechte planken. Saai? Welnee! Ook hierin zijn vele mogelijkheden om te variëren met de lengte en breedte van de planken om een uitgesproken stijl kunnen samenstellen. Bovendien kunnen de planken in een recht verband, halfsteens verband of wildverband worden gelegd.

Ook erg bijzonder en minder bekend: u kunt de planken ook diagonaal in de ruimte leggen in plaats van in de lengte of breedte voor een artistiek en opvallend effect.

Wist u dat een smalle ruimte breder lijkt door de planken in de breedte neer te leggen? Ook oogt een kleine ruimte groter door kleine planken te gebruiken.

Visgraat patroon

Waar de visgraat 10 jaar geleden nog een niche was, is het nu buitengewoon populair doordat het veel in de media voorkomt en bij veel mensen in de smaak valt. Bovendien zorgen de schuine lijnen in het patroon voor een ruimtelijk effect.

Bij een visgraatpatroon wordt de korte zijde van de plank tegen de lange zijde geplaatst om zo een punt te creëren, door dit te herhalen ontstaat een visgraatmotief.

Het is ook mogelijk om een dubbele visgraat te maken door de planken twee-aan-twee te plaatsen voor een speelse twist. Een nieuwe variant op deze trend is de “walvisgraat” vloer, dit is een visgraatpatroon met extra grote planken. Doordat dit patroon minder punten heeft, oogt het iets rustiger.

Bij een visgraatpatroon wijzen de punten in de lengte van de ruimte. Wanneer de punt echter zo gedraaid wordt dat deze in de lengte/breedte wijst, wordt er van een elleboogpatroon gesproken.

Zoals u kunt lezen zijn er dus vele varianten in het legpatroon van de visgraat mogelijk!

Hongaarse punt

Op het eerste gezicht lijkt de Hongaarse punt erg op de visgraat, maar er is een wezenlijk verschil! Een visgraatpatroon wordt gemaakt met rechthoekige planken. De Hongaarse punt echter, wordt gemaakt van planken die eindigen in een punt.

Het patroon wat hiermee ontstaat, kenmerkt zich door een doorlopende lijn waar de punten samenkomen. De Hongaarse punt is te personaliseren door de lengte van de planken die gebruikt worden, voor meer of minder doorlopende lijnen in de ruimte. En ook door de hoek waarin de punten worden gelegd, voor scherpe of minder scherpe punten.

Tussen de punten kan eventueel ook een rechte baan geplaatst worden.

Mozaïek / blokpatroon

Bij een mozaïek vloer wordt gebruik gemaakt van kleine plankjes die samen een vierkant vormen. Door deze vierkanten weer haaks tegen elkaar aan te leggen ontstaat een bijzonder opvallend mozaïekpatroon wat ook wel een blokpatroon wordt genoemd.

U kunt kiezen voor kortere of langere plankjes voor een opvallend patroon met kleine blokjes of een rustigere variant met grotere blokken.

Door de mozaïekplankjes níet haaks tegen elkaar aan te leggen, ontstaat het parallel mozaïek patroon, waarbij lange banen gemaakt worden van smalle plankjes.

Versailles vloer

Voor een bijzonder elegante, opvallende en klassieke vloer, kunt u kiezen voor de Versailles vloer. Vernoemd naar het 18e Eeuwes Franse paleis, waar dit patroon ook daadwerkelijk te vinden is in diverse ruimtes.

De Versailles legwijze vloer is in trek om haar klassieke uitstraling en bestaat uit verschillende lengtes houten planken en blokjes die een intrigerend patroon vormen.

Band en bies

Welke vloer legwijze u ook kiest, u kunt er voor kiezen om deze af te werken met een band en bies. Hierbij wordt de ruimte langs de randen afgewerkt met een brede plank die rondom langs de muur loopt (de band), deze is doorgaans net zo breed als de plank van uw vloer. Daarnaast wordt nog een smal plankje rondom gelegd van meestal 1 centimeter breed(de bies).

Door te kiezen voor contrasterende kleuren wordt uw vloer zo op een bijzonder elegante manier afgewerkt.

Ook kan gekozen worden voor een dubbele of driedubbele bies en eventueel zelfs nog een dubbele band en bies. Met name grote ruimtes lenen zich hier perfect voor.

Kopshout

Bij een kopshout vloer legpatroon wordt geen gebruik gemaakt van planken zoals bij de andere legpatronen. Bij kopshout wordt gebruik gemaakt van blokjes hout waarbij de kopse kant van het hout te zien is. Dat is de kant met de jaarringen.

Bij dit patroon wordt gebruik gemaakt van kleine blokjes hout, deze kunnen in verschillende formaten gezaagd worden, en ook vierkant danwel rechthoekig zijn. Moderne vloeren bieden zelfs de mogelijkheid voor bijvoorbeeld zeshoekige kopshout blokjes.

Een bijkomend voordeel van deze manier van hout zagen, is dat het veel sterker is dan een gezaagde plank. Dit zorgt er voor dat het kopshout patroon bijzonder geschikt is voor vloeren waar intensief gebruik van wordt gemaakt.

Artistieke patronen

Heeft u een bijzonder patroon gezien? De kans is groot dat wij het kunnen reproduceren. Ook een sierster of medaillon in het midden van de ruimte behoren tot de mogelijkheden.

In PVC zijn bovendien bijzondere patronen standaard verkrijgbaar.

Advies voor elke ruimte

Wist u dat legpatronen van een vloer een groot effect kunnen hebben op de ruimte? Het legpatroon kan een ruimte bijvoorbeeld groter, kleiner, korter of langer doen lijken. We kijken graag samen met u naar uw woning om de perfecte vloer met u te bepalen die bij uw smaak én ruimte past.

Als vloerenspecialist gaan wij geen uitdaging uit de weg.

Bekijk de mogelijkheden in parket, pvc en tapijt.