Persoonlijk en bestand tegen een stootje

Onafgewerkt ziet uw vloer er natuurlijk al prachtig uit, maar om deze vloer langer te kunnen gebruiken raden wij aan uw vloer af te werken. Bij Hoekstra Vloeren hanteren wij drie verschillende afwerkingsmethoden, ieder met z’n eigen voor- en nadelen. Heeft u geen idee welke afwerkingsmethode het beste bij uw vloer past? Wij kunnen u altijd adviseren.

Lak

Op het hout worden meerdere lagen lak ter bescherming aangebracht, dit zorgt voor een sterke slijtlaag. Lak glanst altijd wat meer dan een met hardwas of olie afgewerkte houten vloer, hierdoor zullen kleine beschadigingen en oneffenheden soms wat sneller opvallen. Met de moderne lakken kunt u uw vloer de uitstraling geven van een hardwas of olie behandelde vloer, maar met de voordelen van een lak vloer.

Olie

Vloerolie wordt in één à twee lagen ingewreven en uitgepoetst. De olie dringt diep in de poriën van het hout. Olie geeft de houten vloer een heel natuurlijk matte uitstraling, de nerfstructuur is goed zichtbaar en beschadigingen of krasjes zijn nauwelijks zichtbaar. Omdat een olievloer altijd een enigszins “open” structuur houdt is een olievloer gevoeliger voor vuil dan een gelakte of met hardwas behandelde vloer.

Hardwas, was, hardwasolie

Hardwas bestaat uit een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Hardwas wordt in twee lagen op de vloer aangebracht. De poriën van het hout raken verzadigd met de was. Hardwas is slijtvast maar niet krasvast. Eventuele beschadigingen vallen niet zo op en kunnen gemakkelijk plaatselijk worden weggewerkt.

Restaureren of een nieuwe uitstraling

Het prachtige aan een houten vloer die met lak, olie of was is afgewerkt, is dat de vloer goed gerestaureerd kan worden. Heeft de vloer door de jaren heen zijn glans verloren of wat butsen opgedaan?

Dan kunnen wij met een grondige reinigingsbeurt de vloer weer een frisse uitstraling geven. In het geval van diepere schade kan de vloer geschuurd worden voor een compleet vernieuwd uiterlijk. Na het schuren kan zelfs gekozen voor een ander soort afwerking dan oorspronkelijk op de vloer zat om de vloer een andere uitstraling te geven.

Verouderde vloer

Een nieuwe vloer die er als oud uitziet? Kies dan voor een verouderde houten vloer. Een houten vloer met beschadigingen, verkleuringen en deuken, maar ook vol met karakter! Doordat deze oude houten vloeren kunstmatig gerookt worden krijgen zij een authentieke look en uitstraling zonder grove beschadigingen en onregelmatigheden.

Er is dus geen negatieve invloed uitgeoefend op de pasvorm van deze verouderde vloeren. U kunt het vergelijken met planken vloeren die te vinden zijn in honderd jaar oude kloosters, kerken en kastelen. Deze houten planken worden daarom ook wel kasteelvloeren of abdijvloeren genoemd. Oude houten vloeren zijn verkrijgbaar in massief houten planken, lamelparket en klassiek parket.