Afwerking

Lak:

Lak is voor de meeste mensen de bekendste afwerkingsmethode. Bij het lakken worden op het hout meerdere lagen lak ter bescherming aangebracht. Lak is filmvormend en zorgt voor een sterke slijtlaag. Lak glanst altijd wat meer dan een met hardwas of olie afgewerkte houten vloer. Kleine beschadigingen en oneffenheden zullen vooral bij vlak invallend licht meer opvallen. Het is ook mogelijk de vloer af te lakken met moderne lakken die de uitstraling van een hardwas of olie behandelde vloer dicht benaderen. Een nadeel van lak is, dat beschadigingen praktisch niet plaatselijk bij te werken zijn. Vanuit gezondheids -en milieu redenen werken wij alleen met lakken op waterbasis.

Olie:

Houten vloeren kunnen worden afgewerkt met speciale vloerolie.
De vloerolie wordt in één à twee lagen ingewreven en uitgepoetst. De olie dringt diep in de poriën van het hout. Olie geeft de houten vloer een heel natuurlijke matte uitstraling, de nerfstructuur is goed zichtbaar en beschadigingen of krasjes zijn nauwelijks zichtbaar. Omdat een olievloer altijd een enigszins “open” structuur houdt is een olievloer gevoeliger voor vuil dan een gelakte of met hardwas behandelde vloer.

Hardwas, was, hardwasolie

Hardwas bestaat uit een combinatie van natuurlijke oliën en wassen. Hardwas wordt in twee lagen op de vloer aangebracht. De poriën van het hout raken verzadigd met de was. Hardwas is slijtvast maar niet krasvast. Eventuele beschadigingen vallen niet zo op en kunnen gemakkelijk plaatselijk worden weggewerkt.

  Was Olie Lak
Natuurlijke uitstraling ++ ++ +
Arbeidsintensief: eerste behandeling - +- +
Vochtgevoelig - +- +
Onderhoudsgemak +- + +
Slijtweestand Geen invloed Geen invloed +
* Bovenstaand schema geeft een relatieve vergelijking tussen de afwerkingmogelijkheden en is persoonlijk. Laat u goed informeren door uw parketspecialist.

Neem hier contact op